Nu mai vreau să aud de Roşia Montană

Discuţia interminabilă dintre partizanii şi opozanţii eventualei exploatări miniere de la Roşia Montană, a degenerat în luări de poziţie fanatice. Îndemnul la boicotarea TIFF-ului dacă organizatorii nu renunţă la parteneriatul cu RMGC, de exemplu.

În corul partizanilor, un PR stângaci, imagine corporatistă expirată, texte ce au făcut carieră în zorii revoluţiei industriale. De partea cealaltă a gardului, în prima linie, fanatici isterizaţi de semantica prăpăstioasă a apocalipsei industriale: lacuri de cianură în munţii noştri verzi. Imediat după ei, naţionalişti înduioşaţi de semnificaţia arheologică, „dacii şi romanii care îşi dorm somnul de veci acolo”, un fel de părinţi melancolici, cuminţi şi dezosaţi. Dar şi de munţii noştri care „aur poartă”. Lipsa de argumente sănătoase, recurgerea la mijloace meschine, anacronice sau de-a dreptul idioate, au aruncat în ridicol, în ultimii ani, ambele tabere. De la distanţă, apare ca imaginea unui grup de astrologi în luptă cu un grup de druizi pentru a rezolva o problemă de matematică. Unii caută adevărul propoziţiilor matematice în hărţi astrale, alţii aşteaptă răspuns privind încrezători în soare, spre zei nemuritori. Scandalul boicotării TIFF-ului e picătura care, în cazul meu, a umplut paharul (Până la urmă cu ce e mai brează, ca sponsor, o bancă ce îşi execută datornicii?). Nu mai vreau să aud de Roşia Montană. Şi în nici un caz, în contexte plăcute, în care se putea discuta despre filme, flori, fete sau băieţi, ca TIFF-UL. Reacţie la concursul de pe moldoblog.

Reclame

 1. ggl

  Argumente serioase au apărut în revista 22 de exemplu. Dar pentru unii e mult mai comod să inchidă ochii, să meargă la film şi să discute despre flori fete sau băieţi şi să trăiască într-o iluzie pufoasă în timp ce dincolo de gard se construiesc fabrici ilegale de formaldehidă, dispar copaci, munţi, pajişti şi apare în locul lor mirişte, deşert şi cianură. Nu e nimeni isteric.

  Asta se întâmplă în timp ce noi dormim: http://www.treehugger.com/aral_sea_1989-2008.jpg

 2. anastasia

  se vad de la o posta aceste sloganuri fabricate de catre asa zisii „ecologisti”. lozinci cu iz patriotic-comunist, sloganuri lacromogene si expresii dramatice. absolut penibil. compania asta ar genera cateva mii de locuri de munca, ceea ce pe langa invesittia in sine ar insemna si o suma mare de bani care ar intra in bugetul local si cel de stat. locuri de munca noi in perioada de criza cu somajul cat casa, plus curatarea apelor acide din zona pe care statul nu a fost capabil sa le reabiliteze de zeci de ani. pt cine nu stie, Rosia, Corna, Abrud si Aries toate sunt ape degradate.

  • ggl

   Referitor la generat locuri de munca, exista deja infrastructura la mina Rosia Poieni. Ma intreb de ce mina respectiva functioneaza la capacitate redusa, desi exista cerere de cupru pe piata. Din iarna anului trecut pretul conductei de cupru a crescut cu peste 50%. Ma interb ce interese sunt in spate.

 3. gabriel

  Sunt de acord cu tine! Deja ONGurile prezinta scenarii apocaliptice, de parca lumea s-ar sfarsi la Rosia Montana. Mai sunt si alte tari, chiar cvilizate, la care ne raportam si ele extrag aurul si argintul la fel ca la noi. Dar acolo oamenii nu se crizeaza ca la noi.

 4. ggl

  Nu e locul potrivit pentru aceste discutii, dat fiind ca omul e satul de subiect. Fapt care nu ma mira deloc vazand aceste comentarii.

 5. smara

  ambele poziții abundă în isterie. nu mai am răbdare cu oamenii care se impacientează, de parcă argumentul în sine n-are valoare dacă nu-l răcnești. care argument? adică nu se poate extracție minieră profitabilă social și economic sub control ecologic strict? nu face nimeni în lume treaba asta așa cum trebuie, ca să ne luăm după ei și să terminăm cu scandalul? și de ce e vinovată RMGC pentru sponsorizarea TIFF-ului – ce-are sula cu prefectura – scuzați vulgaritatea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s